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dc.contributor.advisor1Pedron, Fabio de Araújo-
dc.creatorCardoso, Matheus dos Santos-
dc.date.accessioned2017-05-15T14:06:39Z-
dc.date.available2017-05-15T14:06:39Z-
dc.date.issued2015-03-01-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/riu/1474-
dc.description.abstractThe objective of the study was to evaluate the growth performance of grass carp fed with different levels crude fiber in the diet, using as a main fibrous ingredient rice hull. We used 180 juveniles grass carp with standard length of 7.09 ± 0.43cm, weighing 6.78 ± 1.11g, randomly distributed in 15 units of 40 L, with 12 fish per unit. The daily feed management was the offer of 3% of body weight of feed and 3% of body weight of forage gender Cynodon spp. during 36 days. The diets were formulated with five levels of rice hull (0%; 3%; 6%; 9% and 12%) getting increasing levels of crude fiber (3.18%; 4.64%; 6.15%; 7.09% and 7.79%) in completely randomized design with five treatments and three replications. The physical and chemical parameters of water remained within the levels for the cultivation of the species. Among the variables analyzed, weight gain, specific growth rate, condition factor and the forage consumption were not statistically different (P> 0.05) between the diets. The weight gain and feed conversion had a negative correlation (P <0.05) with the increase of rice hull levels. It was concluded that the inclusion of up to 9% of rice hull in grass carp juveniles diet can be used without affecting the performance of the animals.en
dc.description.provenanceSubmitted by Marcos Anselmo (marcos.anselmo@unipampa.edu.br) on 2017-05-15T14:06:24Z No. of bitstreams: 2 license_rdf: 1232 bytes, checksum: 66e71c371cc565284e70f40736c94386 (MD5) MARLON SOARES ALVES.pdf: 777886 bytes, checksum: 0c22116bf61269faa997c7b5be12b05b (MD5)en
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dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.language.isoporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal do Pampapt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectCarpa capimpt_BR
dc.subjectFibra brutapt_BR
dc.subjectCasca de arrozpt_BR
dc.subjectAquicultureen
dc.subjectRice hullen
dc.subjectCrude fiberen
dc.subjectAnimal nutritionen
dc.subjectGrass carpen
dc.subjectDieten
dc.subjectGrass Carpen
dc.subjectAquicultura-
dc.subjectNutrição Animal-
dc.subjectCtenopharyngodon idella-
dc.titleAlimentação de juvenis de carpa capim (Ctenopharyngodon idella) com diferentes níveis de fibra na dietapt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
dcterms.titleGrass carp (Ctenopharyngodon idella) juveniles fed with different fiber levels in dieten
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS-
dc.description.resumoO objetivo do estudo foi avaliar o desempenho zootécnico da carpa-capim alimentada com diferentes níveis de fibra bruta na dieta, utilizando como principal ingrediente fibroso a casca de arroz. Foram utilizados 180 juvenís de carpa-capim com comprimento padrão de 7,09±0,43cm, pesando 6,78±1,11g, distribuídos aleatoriamente em 15 caixas de 40 L, com densidade de 12 peixes por unidade experimental. O manejo alimentar diário consistiu na oferta de 3% peso vivo em ração e de 3% do peso vivo em forragem do gênero Cynodon spp. durante 36 dias. As dietas foram formuladas com cinco níveis de inclusão de casca de arroz (0%; 3%; 6%; 9%; 12%) obtendo níveis crescentes de fibra bruta (3,18%; 4,64%; 6,15%; 7,09%; 7,79%) em delineamento inteiramente casualizado, com cinco tratamentos e três repetições. Os parâmetros físico-químicos da água permaneceram dentro dos níveis adequados para o cultivo da espécie. Dentre as variáveis analisadas, o ganho de peso, taxa de crescimento específico, fator de condição e o consumo de forragem não diferiram estatisticamente (P>0,05) entre as dietas. O ganho em peso e a conversão alimentar aparente apresentaram uma correlação negativa (P<0,05) com o aumento dos níveis de inclusão de casca de arroz. Concluiu-se que a inclusão de até 9% de casca de arroz na dieta de juvenis de carpa-capim pode ser empregada sem afetar o desempenho dos animais.-
dc.rights.licenceAcesso Abertopt_BR
dc.publisher.departmentCampus Uruguaiana-
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